woensdag 1 november 2017

Boekrecensie: De complete keuken van Japan

De complete keuken van JAPAN

Oorspronkelijke titel: A little taste of Japan ©2004  
Uitgever: Murdoch Books,
Pier 8/9, 23 Hickson Rd – Millers Point NSW 2000 Australië

Ned. uitgave: De Lantaarn b.v. Soest ©2006
ISBN 978-90-5426-416-3 – genaaid  - 256 blz.
Formaat: H 20 - B 18,6 - D 2,2 cm.

Prijs : enkel nog tweede hands te koop bij:
Bol.com  € 13,94 en ECI.nl € 11,93

Recepten:  Jane LAWSON
Fotografie : Gorazd VILHAR, Alan BENSON, Ian HOFSTETTER
De vertaling naar het Nederlands werd verzorgd door Ingrid HADDERS



Het boek verkent op een zeer oogstrelende en smaakvolle manier de Japanse keuken. In 2004 was men er zich nog niet van bewust dat de Washoku Keuken ooit het UNESCO-label Immaterieel Cultureel Erfgoed zou krijgen.

Elk hoofdstuk krijgt eerst ‘ een voorproefje van… ‘ waar wetenswaardigheden over het verdere besproken item aan bod komen. Japan heeft een veelvoud aan basisgerechten met noedels of rijst of vlees die elk in een bepaalde soort restaurant aan bod komen. Zo zijn er de noedelrestaurants, de izakaya bars waar sake wordt gedronken met diverse hapjes, en de yakitori bars, met geroosterd gevogelte.
Verder lezen wij over de (sinds vorig jaar oude) Tsukiji vismarkt in Tokyo en de groentemarkt, hoe de Japanners thuis eten, de invloeden van de Yoshoku of westerse keuken en de kissaten of koffie en thee huizen waar ook kleine versnaperingen worden geserveerd.
Alle deelhoofdstukken worden steeds gevolgd door recepten en zijn mooi geïllustreerd met aantrekkelijke foto’s van gerechten en sfeerfoto’s die een beeld geven van het Japanse dag- en avondleven. Het boek wordt afgesloten met basisrecepten en met een verklarende woordenlijst en een receptenregister.

Een boek met heel wat informatie bevat rond de Japanse keuken en de voornoemde deelfacetten in het bijzonder. Prachtige fotografie van gerechten en omkadering en zeer toegankelijke receptuur.


“DeSmaakvanJapan” boekenscore : 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten