vrijdag 3 november 2017

KONISHI SHUZO DEEL 3 - KIKIZAKE

聞酒 Kikizake – Sake Proeverij

 
In mijn vorige blogposts beschreef ik reeds de lange geschiedenis van Konishi Shuzo deel 1 en de Konishi Sakes deel 2 die door het Anker in België verdeeld worden. 4 Sakes van dezelfde brouwerij met heel onderscheidende smaakprofielen, dit leek mij de perfecte gelegenheid om een proeverij op te zetten. Voor de analyse van de proeverij gebruikte ik een vertaalde versie van de Tasting Sheet for the National Sake Award (© Japan Sake and Shochu Makers Association ) verschenen in  A Comprehensive Guide to Japanese Sake.
De 4 geproefde sakes waren een junmai – een ginjō – en daiginjō en een genshu junmai.

De Shirayuki Classic Junmai was de eerste sake die voorgesteld werd.
Bij deze tasting begonnen we met de sake die het laagste alcoholgehalte had. Vanaf deze sake bouwden we op tot de hoogste in alcohol. 

De kleur van deze sake is heel licht vaal geel maar uitzonderlijk helder, hij heeft een intense neus met hints van linde en duidelijker aroma’s van zoethout en dadel. De smaakervaring ligt zacht tussen droog en zoet met een korte afdronk. Hij kreeg van het panel de kwaliteit goed tot zeer goed.

De Konishi Silver Ginjō kwam als tweede aan de beurt. 
 
Ook deze sake is heel helder maar kleurloos, een delicate geur van bloesem en steenvruchten resulteert in een zeer elegante Ginjō. De smaakervaring ligt ook hier zacht tussen droog en zoet maar met een fijne afdronk. In de groep kreeg deze sake een ‘goed’ omdat de eerste sake net iets voller proefde.

De Konishi Gold Daiginjō kwam als derde. 
 


Wederom een kleurloze en heldere sake met een intense neus en duidelijk detecteerbare aroma’s van ananas en bosaardbei. De smaakervaring was eerder droog en nogal zwaar op de tong. De afdronk was toch duidelijk langer dan de vorige Silver. De groep bestempelde deze sake als zeer goed.

De Shirayuki Edo Genshu – Vintage Junmai kwam als laatste aan de beurt.

Deze keer geen kleurloze maar een amberkleurige sake met een intense neus van noten, aroma’s van granen en toetsen van vijgen en bruine suiker. (De kleur amber komt doordat de sake, in vergelijking met de hedendaagse brouwtechnieken, gemaakt is met de helft water en verouderd op traditionele houten vaten.) De smaakervaring was licht zoet en nogal zwaar op de tong met een duidelijke umami gewaarwording en aanhoudend fijne afdronk. Deze sake kreeg van het voltallige gezelschap de beste quotering wegens zijn diepe smaak en karakter. Een fijne afsluiter voor een geslaagde proeverij.

Foodpairing
De moeilijkheid zit er hem in om een match te vinden met onze Belgische gastronomie die veelal enorm veel smaak en aroma heeft en die dan nog in tegenstelling tot de Japanse gastronomie veelal gecombineerd op het bord komt.

De Vintage zou door zijn uitgesproken smaakprofiel als begeleiding kunnen dienen voor chocolade desserts en zelfs bij stoofschotels zoals bijvoorbeeld varkenswangetjes of een fijne stoverij van rundsvlees.  De andere sakes zijn een stuk moeilijker gezien ze heel delicaat zijn. De aanvullende aroma’s van het eten kunnen heel snel gaan overheersen. Wat hier wel mooi kan pairen is een match met witte vis of schaaldieren. Hier zijn zeker heel leuke combinaties mee te maken, 1 tip echter, probeer de ingrediënten zo puur mogelijk te houden.

Voor wie het echter niet ziet zitten om sake met de maaltijd te drinken geven wij graag mee dat de Gold een prachtig aperitiefsake is en dat wij dolgraag de maaltijd afsluiten met een heerlijk glaasje Vintage.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten