vrijdag 17 november 2017

Boekrecensie Basic Japans

Basic JAPANS
Sushi, teppanyaki en ander Japanse specialiteiten bij je thuis


Uitgeverij Lannoo nv – Tielt
©2015 – ISBN 978-94-014-2816-3 – genaaid paperback – 144 blz.
Formaat : H 24 – B 19,5 – D 1,5 cm
Prijs : € 19,99  Uitgeverij Lannoo en restaurant Tanuki Brugge 


Recepten en tekst : Ivan Verhelle
Foto’s Kris Vlegels




Na een inleidende bladzijde omtrent Tanuki, het Japans restaurant van Ivan Verhelle te Brugge, kom je bij het Japans boodschappenlijstje met de ingrediënten die in geen enkele Japanse keuken zouden mogen ontbreken.

Bij het receptengedeelte komen eerst een verscheidenheid van sushigerechten aan bod wat voor veel mensen wellicht de eerste kennismaking met de Japanse keuken zal zijn geweest. Dit deel wordt gevolgd door een andere vaste waarde in de Japanse keuken namelijk de dashi of bouillon van bonitovlokken en een tweetal soepen. Noedelgerechten, ook een belangrijk item in de Japanse keuken, komen daarna, gevolgd door gefrituurde en gegrilde gerechten en enkele bijgerechten. De tappanyaki-gerechten mogen in dit boek niet ontbreken want ook dit is in Japan in vele gespecialiseerde restaurants te vinden. De eenpansgerechten bestaan uit een gerecht sukiyaki en een gerecht yosenabe om te eindigen met enkele nagerechten en het colofon.





De Japanse keuken gezien vanuit het oogpunt van een kok die zich half Vlaming half Japanner voelt. Alleen een kok zoals Ivan Verhelle die helemaal doordrongen is van de Japanse gastronomie kan op een eenvoudige wijze deze keuken, die op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, aan een niet Japanner voorstellen. Van de detailfotografie van Kris Vlegels krijg je gedurig het water in de mond (…en dit is erg lastig om bij de les te blijven).
  
Na het lezen van het boek en het uitproberen van enkele gerechten ben ik ervan overtuigd dat je volgende restaurantervaring in Tanuki zal eindigen… en als je dan daar toch bent vraag vooral naar de volledige sake lijst en geniet!


“DeSmaakvanJapan” boekenscore : 4,5  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten