dinsdag 31 januari 2017

Sake AFS

      KIDOIZUMI      SHUZO



                           






Kidoizumi werd opgericht in 1897 en is de enige brouwerij in Japan die gebruik maakt van de “Ko-on Yamahai” methode ( hoge temperatuur yamahai) . Traditioneel kan de Yamahai methode alleen worden gebruikt bij lage buitentemperaturen. Kidoizumi ontwikkelde echter een methode waarbij grote hoeveelheden Lactobacillus aan de moto (starter) worden toegevoegd bij een zeer hoge temperatuur. Hierdoor kan de besmetting met bacteriën, ingevolge de lange brouwsessie, sterk verminderen.






















Type : Yamahai Junmai Nama

酒蔵 (Sakagura) sakebrouwerij : Kidoizumi Shuzo ( sinds 1897)

Inhoud:  500 ml

精米歩合  (Seimai Buai) Polijstingsgraad: 65%

(Ken) - Prefectuur : Chiba


アルコール度数 (Arukoru bun) Alcoholpercentage: 13,7 %


日本酒度 (Nihonshudo)  Sakemeterwaarde: -33


酸度  (Sando)  Zuurgraad: 9,4


製造年月 (Seizo-nengetsu) Productie datum: 2014


Drinktemperatuur : 6 - 9°


Prijsindicatie : € 23,70 (2015) desolari


   












De letters "AFS" staan voor Adachi, Furukawa, Shoji, de drie mensen die Kidoizumi hielpen bij de ontwikkeling van de hete yamahai methode. AFS is een unieke sake die niet door meerdere parallelle fermentaties gaat, maar een éénfase   gisting,  of "ichidan shikomi."  In de éénfase fermentatie wordt de koji rijst (kojimai) en de brouwrijst (sakamai) in een keer bij het starter beslag gevoegd.



Ki do izumi shu zo
kabu shiki gai sha





















Wat is …?

Yamahai (山廃): yamahai is een verfijning van de kimoto brouwmethode, deze verfijning zit hem in het al dan niet pureren van het beslag.


Ko-on Yamahai (高温山廃): hoge temperatuur Yamahai.


Junmai (純米): sake waar geen alcohol aan toegevoegd werd.


Nama (): niet gepasteuriseerde sake. (zie ook namazake)


Kabushiki gaisha (株式会社): aandelen vennootschap of naamloze vennootschap

Het resultaat is een unieke smaak met hoge waarden in zoet en zuur
Een heerlijk aperitief dat liefst fris wordt gedronken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten