woensdag 4 januari 2017

Boekrecensie: Nanban

Nanban
Verwarmende gerechten uit Japan


Oorspronkelijke uitgever : Square Peg een onderdeel van Random House Group Ltd, London ©2015.
Ned. uitgave: Nanban  - Uitgeverij Fontaine Uitgevers BV, Hilversum - ©2016
ISBN 978-90-5956-660-6 – gebonden met harde kaft – 256 blz. 

Het boek is te koop in de betere boekhandel.
 
Prijs: € 29,95
























Auteurs : Tekst is van Tim Anderson, Fotografie is van Paul Winch-Furness.
De vertaling naar het Nederlands werd verzorgd door Aniek Njiokiktjien.



Nanban, een boek voor Japanofielen is het geesteskind van een insider die verknocht is met zijn hart en zijn smaak aan de Kyushu keuken van Zuidelijk Japan.
Alleen met een dergelijke liefde voor de Japanse gastronomie kan je een dergelijk veelomvattend standaardwerk afleveren.
Bij het lezen komt het water je in de mond en zie je al de dampende kom ramen voor jou staan.
Om dit te bereiken geeft Tim Anderson eerst een overzicht van de te voorziene ingrediënten en een stevig woordje uitleg rond deze producten, een niet te missen en tevens leerrijk deel van het boek.
Al even belangrijk is het tweede hoofdstuk in het boek waar de basisrecepten met de -sauzen en -smaakmakers aanbod komen. Hier wordt ook een volledige pagina geweid aan het maken van de dashi of het hart van de traditionele Japanse keuken.
Zonder twijfel is dit één van de eerste kooktechnieken die je onder de knie moet krijgen, het is dan ook één van de basissmaken voor vele Japanse gerechten.
Verder zijn in het boek een aantal hoofdstukken voorzien voor kleine en grote gerechten, gegrilde gerechten, ramen, desserts en dranken, waarbij de ramen veruit de meeste uitleg krijgen... waar het hart van vol is loopt de mond van over.

Wie het Japans koken nog niet in de vingers heeft zal wel wat moeite ondervinden om een degelijk resultaat op tafel te toveren, maar wie echter niet volhoudt zal nooit het meesterschap bereiken.

Blijven oefenen en proeven is het motto. 
 
“DeSmaakVanJapan” boekenscore : 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten