donderdag 19 januari 2017

Boekrecensie: De Japanse Keuken

De Japanse keuken
150 originele recepten van Japanse gerechten.

Oorspronkelijke uitgever : Wilhelm Heyne Verlag, München ©1978
Ned. uitgave: Uitgeverij BZZTôH, Den Haag - ©1985 ISBN 90-6291-185-4 - Pocketboek garenloos - 88 blz. - Formaat : H 20 - B 13,5 - D 0,9 cm.

Prijs : 140 Bfr (1987) omgerekend € 3,47. Niet meer verkrijgbaar.

Auteurs : Tekst van Shiro Uehara en Masumi Schmidt-Muraki.
De vertaling naar het Nederlands werd verzorgd door Greet Katoen.


























Voor het Nederlands taalgebied was dit kleine tekstboekje zonder foto's, in 1985, een voorloper in zijn genre.
Het was de beginperiode waar, op enige enkelingen na, sporadisch een Japans restaurant opdook.
De Japanse gastronomie was zeker nog niet aan de orde en dus was dit boek voor Japanofielen een openbaring.
In het eerste deel: Enkele kenmerken van de Japanse keuken worden fundamentele begrippen van de Japanse kookkunst uit de doeken gedaan met verdere onderverdeling in 'ingrediënten' - 'kruiden' - 'zelfgemaakte soepbouillon' (dashi) en hoe koken we rijst op zijn Japans'.
Een tweede deel geeft een overzicht van beroemde nationale gerechten en wordt vervolgd door soepen, vis-, vlees-, eier-, groenten- en complete rijstgerechten, de noedels en het dessert sluiten dit deel af.
In het derde deel vinden wij tips voor het Japans opdienen en Japans eten en de organisatie van een Japanse avond.
Het register van de gerechten en een alfabetisch register sluiten dit boekje af.

Het boekje geeft voor 1985, waar de idee rond Japans eten voornamelijk uit rauwe vis en sushi bestond, een behoorlijk overzicht van de Japanse gastronomie.
In die tijd moet dit boekje een kookwijzer geweest zijn en is het voor mij toch een belangrijk document.

“DeSmaakVanJapan” boekenscore : 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten