zondag 12 februari 2017

Boekrecensie: De echt Japanse keuken

De echte JAPANSE KEUKEN
Gerechten en technieken stap voor stap

Oorspronkelijke uitgever : Quarto Publishing Ltd, London ©1985
Ned. uitgave: Zomer en Keuning Boeken B.V. –
©1987 ISBN 90-210-1182-4 – gebonden harde kaft - 192 blz. –
Formaat : H 28,7 - B 22,3 - D 2,2 cm.
Prijs : ? Bfr (1987). Niet meer verkrijgbaar.
Auteurs : Lesley Downer en Minoru Yoneda
De vertaling naar het Nederlands werd verzorgd door Wiebe Andringa.














In het Westen zijn wij steeds vrij functioneel geweest wat het eten betreft. Wij eten om ons lichaam te voeden en kracht te geven en daarom bereiden wij een maaltijd om de smaak, de voedseleigenschappen en de nodige levensnoodzakelijke bestanddelen.
In Japan heeft de maaltijd een ruimere, meer esthetische rituele en sociale betekenis. 
Japanners zijn altijd grote liefhebbers geweest van schoonheid die snel vergankelijk is en wat is er meer vergankelijk dan voedsel dat wordt bereid om snel geconsumeerd te worden. Zij schijnen zelfs eerder meer geïnteresseerd te zijn in de visuele kwaliteiten van een maaltijd dan de smaak ervan.
Deze visie vinden wij niet alleen terug op restaurant maar ook in de bereiding van de dagelijkse keuken thuis.

Het boek besteedt meerdere bladzijden aan het overzicht van het keukengerei en de ingrediënten nodig in de Japanse keuken en die waren, vroeger althans, bij ons moeilijk te vinden.
Een tweede deel, goed voorzien van foto’s en duidelijke begeleidende teksten, behandelt de Japanse snijmethoden, presentatie en etiquette.
Met het boek in de hand, maar tevens dank zij de zeer geslaagde fotografie en bijhorende teksten, geeft het derde deel je de mogelijkheid om een volwaardige Japanse maaltijd op tafel te toveren.

Een speciale vermelding voor de geslaagde detailfotografie in dit boek van 1987, dat mij nog steeds het water in de mond geeft bij het doorbladeren van dit leerrijk kijk- en kookboek.

“DeSmaakVanJapan” boekenscore : 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten