woensdag 30 november 2016

Sake: KIMOTO JUNMAI


 









  
Type : 生酛純米  Kimoto Junmai

酒蔵 (Sakagura) sakebrouwerij :  Shirakabegura

Inhoud: 180 ml -640 ml

精米歩合(Seimai Buai) Polijstingsgraad: 70 %

(Ken) - Prefectuur :  Kyoto

アルコール (Arukoru) Alcoholgehalte: 15 %

日本酒度 (Nihonshudo) Sakemeterwaarde: +2

酸度 (Sando) Zuurgraad : 1.2

製造日 (Seizō-bi) Productie datum: 18-06-2015 (640 ml fles)

Temperatuur : fris  10°

Prijsindicatie :  € 19 (gedronken in Restaurant Tanuki  03.06.2016)

                      € 31 (Carrefour Waregem 14.10.2016)
  

Wat is …?

Kimoto (生酛): Traditionele en meest authentieke manier van brouwen die al enkele honderden jaren bestaat. Op zeer arbeidsintensieve wijze worden gist, water, rijst en koji tot een brij geroerd. Deze werkwijze neemt heel wat meer tijd in beslag dan de hedendaagse manier waarbij de koji op de rijsttafel wordt gespreid om die te laten inwerken op de rijst.

Junmai(-shu) (純米 酒): sake waarbij geen alcohol werd toegevoegd.

Nihonshudo (日本酒度) : meetschaal van het soortelijk gewicht  van sake ( in vergelijking met water). De meeste verkochte sake hebben een nihonshudo tussen -3 en +10 waarbij hogere positieve cijfers over het algemeen drogere sake aangeven en lagere negatieve getallen over het algemeen zoetere sake. In het Engels spreken wij over SMV of "Sake Meter Value".

 
Algemene  indruk: sake die zich gemakkelijk laat pairen met een verscheidenheid aan voedsel maar eigenlijk best "in degustatie" kan gedronken worden.

Niet goedkoop maar de investering waard.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten