donderdag 24 november 2016

Boekrecensie: Recepten uit Tokyo


Boekrecensie Recepten uit Tokyo

Oorspronkelijke uitgever : Hachette Livre (Marabout) –Tokyo, Les Recettes Culte  - © Hachette Livre (Marabout) 2014.

Ned. Uitgave : Recepten uit Tokyo – Good Cook, Hilversum - © 2015

ISBN 978 94 6143 1127 – genaaid met harde kaft  - 272 blz.
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Auteurs: Maori Murota – fotografie van Akiko Ida en Pierre Javelle.

 
 Maori Murato heeft de geneugten van de Japanse keuken met de paplepel meegekregen.  Als kind van gepassioneerde koks ligt de lat van de ‘gewone’ Japanse keuken dan ook zeer hoog. Deze gewone keuken is niet de sushi of de sashimi die in Japan meestal voor de hoogdagen wordt klaargemaakt, maar de verscheidenheid aan  rijst- en noedelgerechten, al dan niet gepaard met lekkere yakitori of tempura, die worden klaargemaakt met zoveel liefde en respect voor de natuurlijke ingrediënten. Al deze culinaire geneugten worden in het boek op een heel eenvoudige manier uit de doeken gedaan. Bij het doorbladeren van het boek merk je al gauw dat Japans eten niet alleen mooi oogt maar meer dan waarschijnlijk ook nog een streling is van de smaakpapillen waarbij het water je zo in de mond komt.

 Recepten uit Tokyo is een herinnering van Maori Murato’s jeugd waar de dag begon met een gewoon Japans ontbijt bestaande uit rijst, misosoep, Japanse pickles vis en eieren, in het boek ontdek  je echter de traditie van een goede start.  Na het ontbijt komt de lunch aan de beurt met eenvoudige en lekkere, snel te verorberen, gerechten zoals ramen en andere soba- en udongerechten. Een derde deel behandelt de bentobox wat wij een gesofistikeerde brooddoos zouden kunnen noemen, alleen zit het doosje vol proteïnen, verse groenten en rijst, een volwaardige maaltijd op z’n best. In de namiddag komen de zoete tussendoortjes aan bod die geen japanner (zo mogelijk) wil overslaan en eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat zij aan ons niets te leren hebben. Na de werkdag is er tijd voor ontspanning. In de Izakaya worden naast het bier, seishu en shochu een verscheidenheid aan hartige en gebakken gerechten gegeten tot laat in de nacht. Om het boek met een familiale trek af te sluiten worden ook nog eens dagdagelijkse  familiegerechten op culinaire wijze voorgesteld.

 Het boek bezorgt je een culinaire reis vanuit je luie zetel, maar al heel snel zal de lust je bekruipen om aan de hand van dit zeer eenvoudig uitgelegd en gedocumenteerd Japans kookboek de keuken in te duiken.
 
 Kookgenot gegarandeerd.   

 “DeSmaakVanJapan” boekenscore : 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten