vrijdag 13 maart 2020

THE COMPLETE GUIDE TO JAPANESE DRINKS





Titel: THE COMPLETE GUIDE TO JAPANESE DRINKS
Uitgever: Tuttle Publishing
©2019 Stephen Lyman & Chris Bunting - ISBN 978-4-8053 –1495-1
Engels – genaaid – harde kaft - 160 blz.
Formaat: H 26 - B 20 - D 2 cm – 1ste druk 2019
Prijs: € 20,95 (Boekhandel Paard van Troje – Gent) 
  

  
Als je aan de doorsnee Westerling zou vragen om de verscheidenheid aan Japanse dranken op te noemen dan zou allicht sake als enige bekende drank kunnen genoemd worden.
  


En ja, sake is wellicht de meest algemeen bekende Japanse drank, maar niet de enige. In het boek komt dan ook Sake: The soul of Japan als eerste deel in de reeks - NATIVE JAPANESE ALCOHOL TRADITIONS. In dit deel worden echter ook andere, voor Japan, belangrijke dranken voorgesteld zoals daar zijn: Shochu, een gedistilleerde drank gemaakt van rijst, bruine suiker of zoete aardappel, Awamori, een gedistilleerde drank op basis van rijst uit Okinawa en Umeshu een alcoholische drank gemaakt door maceratie van ume (pruimen) in neutrale alcohol. Elk onderdeel geeft een historische achtergrond en een gemakkelijk te lezen productiemethode en wetenswaardigheden rond deze verscheidene dranken.
  


Een tweede deel van het boek bespreekt de “ WESTERN ALCOHOL TRADITIONS IN JAPAN” en hier zal voor velen een nieuwe wereld open gaan. Whisky, bier en wijn zijn nu niet direct de dranken die men met Japan zou vereenzelvigen, en toch… Deze dranken zijn pas veel later in Japan terechtgekomen, maar werden naar Japanse traditie gewijzigd naar de Japanse smaak, het terroir en het aanbod van de basiselementen, in zoverre zelfs dat de Japanse Whisky in vele internationale proeverijen met de hoogste prijzen is gaan lopen.
  


Het boek is zeer gemakkelijk leesbaar, zonder ingewikkelde brouw-, distileer- en/of vinificatietechnieken maar volgepropt met interessante algemeenheden en weetjes voor een aangename kennismaking met deze bijzondere aanvullende kant van de Japanse gastronomie.

“DeSmaakvanJapan” boekenscore: 4,8

Weerom een fascinerend boek dat ik met heel “goesting” en vele “proefstops” heb uitgelezen en wellicht nog menigmaal zal consulteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten