dinsdag 5 november 2019

FUKUSHIMA FOOD PRIDE - SAKE

FUKUSHIMA FOOD PRIDE – Congres te Brussel op 11 oktober 2019

Het Japans Olympisch Comité heeft beslist dat de olympische vlam op 26 maart 2020 in Fukushima aan zijn tocht door Japan zal beginnen. Ook zullen een deel van de honkbalcompetities in Fukushima plaatsvinden. Met dit opvallend initiatief wil het Japans Olympisch Comité en de Japanse overheid aan de rest van Japan en de wereld tonen dat de clean-up van de getroffen regio in een ver gevorderd stadium is en de veiligheid van de toeschouwers en bezoekers gegarandeerd is.

Voor “De Smaak van Japan” was het belangrijk te vernemen wat deze prefectuur nog te bieden heeft op het gebied van sake en sakebrouwerijen.

De Fukushima prefectuur telt 58 sake brouwerijen verdeeld over een gebied van 130 op 115 km, in oppervlakte een derde kleiner dan Vlaanderen. De prefectuur kan opgedeeld worden in drie delen: aan de oostkant de Aizu regio met 29 brouwerijen, de Nakadori regio in het midden met 26 brouwerijen en ten westen de Hamadori regio met 3 brouwerijen.

Vermeldenswaardig is zeker het feit dat deze 58 brouwerijen erin slagen om in de National New Sake Tasting Competition (Zenkoku Shinku Kampiokai) of de Japan Sake Awards opnieuw 22 gouden medailles te kunnen wegkapen en dit voor het 7de jaar op rij. De Japan Sake Awards Competition is in het leven geroepen om de productietechnologie en de kwaliteit van sake te onderzoeken met als doel verdere kwaliteitsverbeteringen aan te moedigen.


Tijdens het IWC (International Wine Challenge) van 2018 in London kon de Adatara Ginjo sake van de Okunomatsu brouwerij uit Nihonmatsu zelfs de zeer prestigieuse Champion Sake Award toebedeeld krijgen.
  
 

 

















Ginjo, een premium sake, is veel gevoeliger en complexer dan andere soorten sake. Net als wijn is er een grote variëteit en complexiteit in sake waar te nemen waarbij de rijstvariëteit, de gistcultuur en de kwaliteit van het water als de belangrijkste punten van differentiatie zijn. De Adatara Ginjo wordt beschreven als evenwichtig met een fris en droog mondgevoel en een romige gladde structuur met tonen van jasmijn, perzik, rijpe peer en meloen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten