donderdag 27 juli 2017

Boekrecensie Japans Koken

JAPANS KOKEN

Oorspronkelijke uitgever : Exotic Japanese Cooking
©1987 Colour Library Books Ltd, England

Ned. uitgave: Rebo Productions Lisse ©1987
ISBN 90-366-0184.3 – genaaid  - 64 blz.
Formaat : H 26,7 - B 21,6 - D 0,5 cm.
Prijs : Bef ? niet meer in de catalogus.


Auteur: Judith FERGUSON & Jacqueline BELLEFONTAINE
Fotografie : Peter Barry
De vertaling naar het Nederlands werd verzorgd door Pauline Zitter



 
In de inleiding lezen wij dat de essentie van het Japans koken best kan gedefinieerd worden door de woorden eenvoud en élégance. De gerechten voorgesteld in het boek stralen dan ook de eenvoud van het product uit met weinig of geen mise-en-place zoals wij die kennen.
Het boek Japans koken geeft de volgorde van een Japans banket waar vele gerechten heel dikwijls samen aan tafel worden gebracht. In afzonderlijke hoofdstukken zien wij de voorgerechten, de heldere soepen, de rauwe vis, gegrild, gestoomd, gestoofd en gefrituurd voedsel, alsook de salades, de rijst, de misosoep, de in zuur opgelegde groenten en de groene thee. Als laatste hoofdstuk behandelt de schrijfster het dessert.


Het boek geeft een overzicht van wat een Japanse maaltijd kan inhouden zonder daarbij al te ver in detail te gaan. De recepten worden duidelijk besproken maar veronderstellen toch enig inzicht in de Japanse keuken en gastronomie wat toch verwonderlijk is voor een boek van de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Het boek dat in 1987 verscheen is duidelijk gedateerd en beantwoord zeker niet meer aan de eisen van een gastronomisch keukenboek van onze tijd.  Het verwonderlijke is echter dat de auteur zich niet beperkt tot de sushi en sashimi waarvan heden ten dage het eind van rijen niet meer kan gezien worden.


“DeSmaakvanJapan” boekenscore : 2,5  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten