出 羽 桜
DEWAZAKURA
出羽燦々
DEWASANSAN
DEWASANSAN Junmai Ginjō
Masumi Nakano, president en telg van de 4e Nakano generatie vertelt dat de Dewazakura Sake brouwerij opgericht werd in 1892 door Seijiro Nakano in Tendo shi, Yamagata ken op zo’n 400 km ten noorden van Tokyo. De brouwerij is gelegen in het Yamagata-bekken en omgeven door hoge bergen, het is er heet in de zomer en behoorlijk koud met veel sneeuw in de winter. Deze natuurlijke kenmerken zijn ideaal voor het kweken van rijst waarvan dan sake met de hand wordt gemaakt.
De brouwerij verwierf faam in de jaren '80 als pionier van de commercialisering van Ginjō sake. Voorheen was "Ginjō" onbekend omdat deze sake beperkt was tot het wedstrijdcircuit, de Oka Ginjō was de eerste sake die aan een toegankelijke prijs beschikbaar werd gemaakt voor een breed publiek. Zij hebben tevens de overstap gemaakt van kwantiteit naar kwaliteit.
In 1997 werd er begonnen met de export van Sake, nu exporteert de brouwerij naar meerdere landen, waardoor we het drinken van Ginjō verspreid hebben onder de liefhebbers in vele delen van de wereld en proberen op die manier van "Ginjō" een wereldwijd en bekend woord te maken.
出羽燦々 DEWASANSAN
酒蔵 (Sakagura): DEWAZAKURA SAKE BREWERY Co.,Ltd
https://www.dewazakura.co.jp/en/
容積 (Yōseki): 720 ml
精米歩合(Seimai Buai): 50 %
県(Ken): Yamagata ken
アルコール度数(Arukōru bun) alcohol volumepercentage: 15 %
日本酒度(Nihonshudo) Japanse sake graad: +4
酸度 (Sando) zuurgraad: 1,4
米の品種 (Kome no hinshu) rijstvariëteit: DEWA 33 (Yamagata)
製造年月(Seizō-nengetsu) fabricage datum : 19-12
Algemeen invoerder voor Europa: Ueno Gourmet GmbH - Germany
(https://japan-gourmet.com)
Prijsindicatie: € 39 (Kanpai - Brussel)
(https://www.kanpai.eu/nl/shop/shop-detail.asp?q=1&id=30)
Voorgestelde drinktemperatuur
Label info voorzijde fles:
Sake wordt in vele Japanse prefecturen gemaakt maar enkel Yamagata heeft het zover gebracht om, dank zij een doorgedreven samenwerking van de verscheidene sake brouwerijen in de regio, ook een beschermde geografische indicatie “GI YAMAGATA ” te bewerkstelligen. Na vijf jaar plannen en lobbyen kreeg Yamagata deze fel begeerde geografische aanduiding. De eerste flessen met het kenmerkende” ‘GI Yamagata’ label kwamen op de markt in 2018.
Label info
純米吟醸酒 Junmai ginjō shu
出 羽 桜 DEWAZAKURA
出羽桜誕生記念 Dewazakura Tanjō Kinen
Dewazakura oprichtingsverjaardag.
製造年月seizo nengetsu gebotteld op 19-12
Ruglabel van rechts naar links
出羽桜 DEWAZAKURA
純米吟醸酒 Junmai Ginjō Shu
出羽燦々 DEWA SAN SAN
誕生記念 Tanjō Kinen -
oprichtingsverjaardag.
Eén van de meest opvallende bijschriften vermeldt hoe trots ze bij Dewazakura zijn dat ondanks de grote bekendheid het toch een lokaal product is en blijft.
一九九五年に山形県が開発した待望の好適米です。
1995 ni Yamagata ken ga kaihatsu shita taibō no kōteki-maidesu.
Het is een langverwachte geschikte rijst, ontwikkeld door de Yamagata prefectuur in 1995.
故郷の米、故郷の蔵人、故郷の人々 が爰する酒...それが真の地酒
Furusato no kome, furusato no kuroudo, furusato no hitobito ga suru sake... Sore ga shin no jizake.
Rijst uit de geboorteplaats, brouwers uit de geboorteplaats, mensen uit de geboorteplaats Sake die er wordt gebrouwen. .. .. Dat is zowaar de lokale sake.
原料は山形オリヅナル尽くし。
Genryō wa Yamagata oridzunaru tsukushi.
De grondstof is origineel van Yamagata.
米[出羽燦々]、麹菌 [オリ-ゼ山形]酵母 [山形酵母] を使用。
Kome [dewasanzan], kōji kin [Oryzae Yamagata] kōbo [Yamagata kōbo] o shiyō.
Rijst [Dewasansan], gist schimmel [Oryzae Yamagata], gist [Yamagata-gist] worden gebruikt.
楽しみ方 冷やしてお飲み下さい
Tanoshimi-kata hiyashite o nomi kudasai
Hoe te genieten. Drink rustig !
Verder nog enkele wettelijk verplichte vermeldingen.
● お酒は20歳になってから
O sake wa 20-sai ni natte kara
Drinken is niet toegestaan voor 20 jaar.
● 妊娠中や授乳期の飲酒はお控え下さい
Ninshin-chū ya junyūki no inshu wa o hikae kudasai
Gelieve geen alcohol te drinken tijdens zwangerschap en borstvoeding.
Hoofdkwartier en Tendo Brouwerij
出羽桜酒造 株式会社 Dewazakura shuzō kabushikigaisha
山形県 天童市一日町一丁目4番6号
Yamagata Ken – Tendō shi - Hitoichi-chō ichi-chōme 4-ban 6-gō
De Ginjō Dewasansan is een allround sake waarmee je alle kanten uit kan.
Wij dronken deze heerlijke zachte sake met een Belgische Noordzee - visschotel (in de boter gebakken pladijs) en later met een brood toast met huisgemaakte tonijn salade. Puur genieten.
Ons panel gaf deze zachte sake ***** sterren.
Met dank aan Naoki Kamota san voor de geboden hulp.
© “De Smaak van Japan” - The Taste of Japan - Nihon no Aji
Geen opmerkingen:
Een reactie posten