vrijdag 3 april 2020

MII NO UMESHU - MII NO KOTOBUKI


           株式会社 三井の寿               
                                                                                                           Kabushikigaisha 
     
MII NO KOTOBUKI
             
                                  Inoue Gōmei Kaisha
                                           井上合名会社

三井の梅酒 Mii no Umeshu




De brouwerij geschiedenis is reeds te vinden in een vorige blog (www.desmaakvanjapan.be) van eind 2017 waar ik de Mii no Kotobuki Yamahai Junmai van de Inoue Gōmei brouwerij onder de loep nam.

Hierbij wil ik graag wel eerst iets dieper ingaan op de “Umeshu”.

De basis van umeshu (ume 梅= pruim + shu 酒= alcohol) is de ume-pruim. Deze Japanse traditionele drank wordt gemaakt van de Ao Ume (groene pruim) met suiker en een heldere drank zoals Shochu (of Sake). Ume pruimen (Prunus mume) zijn eigenlijk nauw verwant aan de abrikoos, ze zijn niet zoals onze westerse pruimen zoet maar eerder scherp van smaak en hard van huid en zijn rauw niet bijzonder te noemen. Ze worden meestal gebruikt om umeboshi te maken, de gepekelde pruimen die  in de Japanse bento-box en vele andere gerechten te vinden zijn. De nanko-ume (meest populaire ume-variëteit) is gewild vanwege zijn dikke, zachte pulp en hoog natuurlijk zuurgehalte. Deze variëteit die ontwikkeld is in de Wakayama prefectuur  is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de meer dan 100 miljoen ton ume die er jaarlijks wordt geoogst, het grootste deel van de ume-oogst wordt gebruikt voor umeboshi, de rest wordt gebruikt om umeshu te maken. Umeshu is eenvoudig te maken en veel Japanse families hebben hiervoor een eigen recept dat echter altijd neerkomt op drie ingrediënten namelijk: ume, suiker en witte (dubbel gedistilleerde) drank (korui Shochu ofwel de eenvoudigste soort witte alcohol).



酒蔵 - Sakagura (brouwerij):
三井の寿Mii no Kotobuki (voorheen) 井上 合名 会社 Inoue Gōmei Kaisha 


Plaatsbepaling:
島 – Shima (eiland): 九州Kyūshū
地方 – Chihō (regio): 九州Kyūshū
県 - Ken (prefectuur): 福岡Fukuoka

三井の梅酒 MII NO UMESHU

Type: Yamahai Junmai
酒蔵 (Sakagura) sakebrouwerij:  Mii no Kotobuki
容積 (Yōseki) inhoud: 720 ml
精米歩合 (Seimai Buai) Polijstingsgraad: 65 %
県 (Ken) – Prefectuur: 福岡県, Fukuoka-ken
アルコール度数 (Arukōru bun) Alcoholpercentage: 10 %
日本酒度 (Nihonshudo) Sakemeterwaarde: niet bekend
酸度 (Sando) zuurgraad: niet bekend
製造年月(Seizo Nengetsu) gebotteld op 05.2015

Prijsindicatie: € 28,30 excl. verzendingskosten
Desolari (https://desolari3.odoo.com/shop) Sake Base Plum Wine ref .YS5080

DRINK TEMPERATUUR おいしい飲み頃温度Oishī nomi koro ondo)





Label info:

Rechterzijde

山廃 純米 仕込
yamahai junmai shikomi -
yamahai brouwmethode - zonder alcohol toegevoegd - batch

720ml 詰
720ml tsume – 720ml verpakt







Midden
三井の梅酒 みいのうめしゅ
mii no umeshu - umeshu uit Mii












Linkerzijde
日本酒仕立て
nihon shu shitate  - sake bedrijf
三井の寿 造元 井上合名会社 mii no kotobuki zō moto inoue gōmei kaisha –

mii no kotobuki
voorheen Inoue Gōmei Vennootschap.
福岡県 三井郡 大刀洗町  栄田 一〇六七 二 adres – zie verder
(verplichte vermelding)

お酒は二十歳になってから O sake wa 20-sai ni natte kara - Geen drank onder de 20 jaar. (verplichte vermelding)
                         


Adres en ligging:
 日本 Japan (九州  Kyūshū)  福岡県, Fukuoka-ken, 三井郡 Mitsui-gun, 大刀洗町Tachiarai- chō,  栄田Sakaeda 一〇六七 二1067-2

De Inoue brouwerij ligt op een dikke 1000 km ten zuiden van Tokyo, aan de Koishiwara rivier in het meest zuidelijkste puntje van Sakaeda. Te bereiken via de Nishitetsu Amagi spoorlijn en vanaf het Ozeki Station een kwartier te voet tot aan de brouwerij.

Een diep smakende pruimensake gemaakt op basis van ume pruimen en meerdere jaren gerijpte Biden sake. Mii no Umeshu zorgt voor een zeer aangenaam evenwicht tussen zoet en zuur.
Puur, fruitig en verfrissend.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten