梅津酒造(有限会社)
UMETSU SHUZŌ (Yūgengaisha)
梅津の生酛 80
Umetsu no kimoto 80
Ik had het voorrecht om in 2018 Masasuke UMETSU san te ontmoeten tijdens een kikizake in de gebouwen van de Brouwerij Heilig Hart /Desolari in het Oost-Vlaamse Kwatrecht/Wetteren. De sake kuramoto en eigenaar van de gelijknamige brouwerij kwam er in gezelschap van zijn dochter en nog een aantal andere Japanse brouwerijen hun sake voorstellen. De Umetsu brouwerij bestaat reeds sinds 1865 (enkele jaren voor de Meji-restauratie). Masasuke Umetsu san is de vijfde generatie die de brouwerij op de meest traditionele manier verder uitgebouwd heeft. Naast de sake ‘hurray/hurray’ wordt er sinds 1984 ook Japanse Yam Shochu (Traditioneel Japans distillaat) gestookt en in 2002 werd ook de Ume sake ‘Nokyo’ ( traditionele likeur) op basis van ume-pruimen in de handel gebracht. Genoeg materiaal om deze kleine maar veelzijdige brouwerij verder te volgen.
Masasuke UMETSU san gaat er prat op dat zijn sake sinds 2007 opnieuw gebrouwen wordt op de oude Kimoto manier, de meest traditionele manier van brouwen die tot 100 jaar geleden (1911) in voege was en gevolgd werd door de Yamahai methode die dan later werd opgevolgd door de Sokujō (snel brouwen) of moderne methode.
Kimoto (生 酛) is hard labeur. Deze traditionele methode bestaat erin de, in de lucht aanwezige, wilde melkzuurbacteriën in de shubo of moto (starter, de eerste stap in de fermentatie in een kleine tank) te verspreiden. Hiervoor worden aan de hand van lange spaden (kai) op een ritmische manier het water, de rijst met koji tot een brij geroerd. Dit proces wordt Yama-oroshi (山 卸 し) genoemd. Het is zwaar werk dat dag en nacht, bij een kamertemperatuur van 5 graden Celsius, om de paar uur moet uitgevoerd worden. Hierdoor echter wordt de brouwtijd bijna verdubbeld in vergelijking met de moderne methode.
純米酒 (生酛) 無ろか 生 原酒) Junmai (kimoto) Muroka Nama Genshu
酒蔵 (Sakagura): UMETSU SHUZŌ –鳥取県 Tottori-ken - 東伯郡 Tōhaku-gun -
北栄町 Hokuei-chō - 大谷 Ōdani 1350 (https://umetsu-sake.jp)
容積 (Yōseki): 720 / 1800 ml
精米歩合(Seimai Buai): 80%
県(Ken): Tottori
アルコール度数(Arukōru bun): 19 %
日本酒度(Nihonshudo): +12
酸度(sando): 3.1
米の品種 (Kome no hinsu) rijstvariëteit: 100% 山田錦: Yamada Nishiki
製造年月(Seizō-nengetsu): 2016-01
Prijsindicatie: € 33,35 / € 63,10 (2019-DeSolari –Pure Natural Taste).
SMAAK (甘辛 amakara)
KLEUR (濃淡 nōtan)
DRINK TEMPERATUUR (飲用温度in’yō ondo)
造年度 shuzō nendo – sake-brouwjaar 2016
精米歩合 Seimaibuai 80
鳥取県産 Tottori ken-san geproduceerd in de Tottori prefectuur
山田錦 Yamada Nishiki 100 %
応援の酒 Ōen no sake
冨玲 furei
フレー!フレー!! hoera!hoera!!
Het verhaal rond de naam van de sake 冨玲(フレー!フレー!!) hoera!hoera!! wordt beschreven in de site van de brouwerij (https://umetsu-sake.jp)
Van rechts naar links gelezen
梅津 の 生酛
Umetsu no kimoto
Adres en ligging
日本 Japan - 鳥取県 Tottori-ken - 東伯郡 Tōhaku-gun - 北栄町 Hokuei-chō - 大谷 Ōdani 1350 (https://umetsu-sake.jp)
Brouwerij ten noordwesten van Osaka op 237 km maar toch 3u 17min rijden met de wagen.
Een verrukkelijke pure en 21 % alcoholrijke kimoto sake met een uitgesproken aroma van Yamada Nishiki rijst en een lange afdronk. Hij kan zowel koud als verwarmd genoten worden.
Koud vonden wij hem heel lekker met een stukje 'OUD BRUGGE' kaas .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten