dinsdag 12 december 2017

Boekrecensie 500 Sushi

500 SUSHI
van authentieke klassieke sushi tot populaire fusionrolletjes.

Oorspronkelijke titel: 500 Sushi – Hong Sui Li en Sami Nkaili
Uitgever: Apple Press -  ©2012 Quintet Publishing - Great Britain

Ned. uitgave: Veltman Uitgevers, Utrecht
©2013  - ISBN 978-90-483-0694-73 – genaaid – harde kaft  - 288 blz.
Formaat: H 15,7 - B 15,7 - D 2,6 cm.
Prijs : € 9,99
  Veltman Uitgevers en Standaard Boekhandel

Recepten:  Hong Sui Li en Sami Nkaili
Fotografie : Ian Garlic
De vertaling naar het Nederlands werd verzorgd door Anna Pental.




De inleiding vertelt… “over de uiteenlopende aspecten van waardering, over het geraakt worden door de aanblik, geboeid worden door de textuur of gegrepen worden door de voortdurende smaak van het verse stimulerende karakter van de zee.” ik zou het niet beter kunnen zeggen! 

Verder is er een deel over de sushi-etiquette en enkele van de voornaamste technieken. In een 2de deel vinden wij vooreerst enkele basisrecepten gevolgd door een behoorlijk aantal variaties op dit thema.
Verder komen dan het ‘500 sushi’ aanbod in afzonderlijke delen die men niet zo snel als sushi zou bestempelen maar die daar wel degelijk deel van uitmaken omdat al deze gerechten ( met uitzondering van sashimi) bestaan uit sushirijst met één of meerdere toppings.

 
Opgenomen in de voorstelling zijn :

Nigiri (握り) Het is de sushi waarbij een balkje sushirijst belegd wordt met een topping zoals vis.
Gunkan maki (軍艦巻き) Het is de sushi waar een bolletje sushirijst omwikkeld wordt met nori (waarbij de rand iets hoger komt dan de rijst) en die dan meestal met viseitjes wordt opgevuld.
Hosomaki (細巻き)Het is de sushi waarbij een topping binnen in een lapje sushirijst gelegd wordt en die daarna opgerold wordt met nori.
Futomaki (太巻き) een wat dikkere rol van ongeveer vier centimeter diameter die behalve de rijst meerdere verschillende vullingen heeft.
Sashimi (刺身)eigenlijk geen sushi omdat hier ( als voorgerecht) alleen fijne sneetjes rauwe vis worden opgediend zonder de rijst.

Temaki (手巻) waar de rijst en andere ingrediënten niet gerold maar in een puntvormig zakje van nori gestopt worden.
Chirashi (ちらし) Hier wordt een middelgrote kom met sushirijst gevuld en volledig belegd met vis en andere ingrediënten (In Japan, waar tot 14 soorten vis op de rijst liggen, was dit is mijn favoriet!).

 
“DeSmaakvanJapan” boekenscore : 4
Leuk boek voor wie naar nieuwe sushi ideeën smacht. Naast de meest bekende sushi worden telkens heel wat variaties aan de lezer meegegeven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten