dinsdag 10 oktober 2017

Boekrecensie: Retour Japan

RETOUR JAPAN
Zoektocht naar culinaire schoonheid


Uitgever: Tirion Uitgevers, BV Baarn ©2001
(Deze uitgeverij is ter ziele gegaan op 01.2010)
ISBN 90-4390-184-9 – genaaid – 152 blz.

Formaat: H 28 - B 23 - D 1,5 cm.

Prijs: € 13 (17.08.2011 - Boekhandel De Slegte )
Nu nog verkrijgbaar bij bol.com voor € 15 (excl. kosten)

Auteur: Lars HAMER
Fotografie: Luis BISSCHOPS





Op uitnodiging van sojasaus-brouwer Kikkoman reisden drie chefs ( Jean Beddington, Ron Blaauw en Mandy de Jong) naar Japan met als doel een indruk te krijgen van de Japanse culinaire cultuur en een zoektocht te ondernemen naar culinaire schoonheid.


De introductie geeft een woordje uitleg over de natuurlijk gebrouwen Japanse sojasaus, het paradepaard van KIKKOMAN, hofleverancier van de Keizerlijke huishouding. Hier lezen wij ook hoe de echte sojasaus in de Goyogura tot stand komt (…en dit heeft heel wat gelijkenis met het brouwen van sake).
 
In de inleiding kunt u meer lezen over de Japanse keuken in Nederland zoals die er in het begin van de eeuw uitzag. In een tweede hoofdstukje bespreekt de auteur het ontstaan en de geschiedenis van de moderne Japanse keuken.

In een tweede deel vinden wij gerechten van de drie chefs. De seizoenen, die in Japan en in de Japanse keuken een zeer belangrijke rol spelen, vormen de leidraad voor de recepten in dit boek. De recepten zijn gebaseerd op westerse ingrediënten met een Japanse kwinkslag of omgekeerd.

Dit boek heeft op de eerste plaats een zeer uitgebreide culinaire introductie voor iemand die de Japanse gastronomie wil leren kennen en daarom juist vind ik dit boek zo interessant. Het deel recepten is vernieuwend voor die tijd maar ligt volgens mij soms wat te ver af van de gewone dagelijkse Japanse keuken die voor iedereen haalbaar is. 
 
“DeSmaakvanJapan” boekenscore : 3,5 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten