vrijdag 29 september 2017

KONISHI SHUZO



                       Konishi Shuzō Co, Ltd
                               小西酒造(株)
                      伊丹市 Itami, 兵庫県 Hyōgo, 日本 Japan
                                            

Konishi Brewing Co., Ltd ligt in Itami, een gemeente in de Hyōgo prefectuur op een 20tal km ten noordwesten van Osaka en een 50tal km ten zuidwesten van Kyoto.

Brouwerij geschiedenis

Volgens John Gautner ( How old is the sake industry, and who are its oldest members? March 2016) zou Konishi de negende oudste brouwerij zijn van Japan. Anderen houden voor dat Konishi de oudste brouwerij is die nog steeds in handen is van één enkele familie in dit geval de familie KONISHI. 

Shinuemon San wordt beschouwd als de stichter en grondlegger van de Konishi brouwerij toen hij in 1550, naast de verkoop van medicijnen, sake begon te maken. Zijn sake was zo gegeerd dat hij in 1583 reeds zijn eerste brouwerij bouwde en ze “Banzai Gura” noemde die... tot op heden, nog steeds actief is. In het jaar 1635 kreeg de brouwerij de naam 白雪 Shirayuki (Witte Sneeuw) of de besneeuwde witte top van de berg Fuji. Shirayuki zou ook de merknaam blijven voor de geproduceerde sake.

In die tijd was het heel moeilijk om klare sake te maken. Door een ongelukkig toeval, er kwam namelijk as terecht in een verse sakebatch, waren de konishi brouwers de eersten om een klare sake te kunnen aanbieden.  Door voortdurend in te spelen op vernieuwende brouwtechnologie blijft Konishi één van de meest gerenommeerde brouwerijen in Japan.

Het merk Shirayuki is als sake alom bekend, maar sinds 2012 werd de merknaam Konishi, gereserveerd wordt voor de laatste innovaties, toegevoegd.

Konishi  begon in 1986 Belgische bieren in te voeren en heeft op heden een 50tal Belgische bieren in de aanbieding. Het is vandaag een van Japan's grootste importeurs van Belgisch bier. In 1995 kreeg Konishi een licentie om een eigen ambachtelijke bierbrouwerij in Japan uit te bouwen en heeft momenteel een 10 tal eigen bieren. Akiko Konishi (dochter van de voorzitter) is één van de bierbrouwers en gaat duidelijk voor een vernieuwde aanpak in de Japanse bierwereld.

Daarnaast is er natuurlijk de sake in een 60tal soorten, verscheidene inhoudsmaten en verpakkingen en een mooi aanbod aan Shochu en likeuren. Uit dit assortiment heeft de brouwerij Het Anker een zeer verscheiden keuze van 4 “Tokutei Meishō-shu”, dus sake van betere kwaliteit weten samen te stellen om die in België te koop aan te bieden.

In een volgende blog gaan wij dieper in op het sake aanbod van Het Anker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten