dinsdag 22 augustus 2017

Boekrecensie : Introduction to Japanese Cuisine

Introduction to Japanese Cuisine
Nature, History and Culture


Engelse uitgave : Shuhari Initiative Ltd. © 2015
ISBN 978-4-908325-00-7 – gebonden -216 blz
Formaat : H 26,7 - B 21,7 - D 2,5 cm.


Prijs : € 70,95 De Standaard Boekhandel

Auteurs: Redactie onder leiding van de Non-Profit Organization Japanese Culinary Academy, Shuhari Initiative Ltd.
Fotografie : Kuma Masashi, YamagataShuichi, Nakano Haruo en Saito Akira.





                   
The Japanese Culinary Academy is een eerste boek dat later de reeks " The Japanese Culinary Academy's complete Japanese Cuisine" moet vormen met als doel een diepgaande verkenning in de wereld van de Japanse keuken te bereiken.
De Japanse keuken is dezer dagen hot, maar wat weten we eigenlijk van de impact die de Japanse geschiedenis en cultuur hebben in de ontwikkeling van deze uitzonderlijke keuken die de titel “ Immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid” kreeg?
Bekende chef-koks en gerespecteerde historici werden aangezocht om in 5 hoofdstukken de grote onderwerpen aan te snijden.

Als inleiding wordt aan de hand van de vier jaargetijden de vraag gesteld : “ Wat is de Japanse Keuken”.

Hoofstuk 1 : Natuur en Klimaat. In dit hoofdstuk wordt de vraag beantwoordt hoe de natuur en het klimaat een invloed hebben op de Japanse keuken met onderwerpen zoals de landbouw en dankbaarheid aan de Goden, uitzonderlijke waterkwaliteit voor het maken van de sake, voedselpreservering door het gebruik van soja saus, miso, azijn, sake en mirin en tot slot de eetbare wilde planten in de Japanse voedselcultuur.

Hoofdstuk 2 : Geschiedenis en ontwikkeling. Hier wordt aandacht besteed aan de rijstcultuur en het voedsel als respect voor de Goden, het culinaire erfgoed in de dagelijkse omgang, de thee ceremonie en de onderscheidende kenmerken van de kaiseki keuken.

Hoofdstuk 3 : Artistiek bewustzijn. Twee artistieke tradities lopen naast of door elkaar, de ene is intens, wild en energiek de andere is zacht en elegant. Dit vertaalt zich in het soms brute vlammend versierde aardewerk waarin het kleurrijke voedsel met gevoel voor het seizoen in harmonie is neergelegd.

Hoofdstuk 4 : De essentiële punten. In dit hoofdstuk worden de essentiële elementen opgenomen waaronder dashi, umami en de vijf basistechnieken van voedselbereiding zoals het snijden, koken, grillen, stomen en frituren.


Hoofdstuk 5 : Schotels voor seizoensgebonden festiviteiten.
Verder zijn er nog de bijdragen omtrent de diversiteit  in de Japanse  keuken. Het dagelijkse menu van soep en drie bijgerechten, de gezondheidsvoordelen van deze manier van koken en een indrukwekkende selectie van verleidelijke Japanse recepten om te eindigen met een woordenlijst van enkele veelvoorkomende termen.


Dit prachtig boek zou ook maar een gewoon kookboek kunnen zijn, ware het niet dat praktisch iedere bladzijde geïllustreerd is met prachtige fotografie en heel wat informatieve inzichten van experts en inspirerende recepten.


Dit boek zou dan ook in geen enkele “Japanse keuken”- bibliotheek mogen ontbreken.

“DeSmaakvanJapan” boekenscore : 5 (een prachtig boek !)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten