dinsdag 23 november 2021

IMAYO TSUKASA - HITOTOKI

 

今代司 酒造(株式会社)

Imayo Tsukasa Shuzō

                          (kabushikigaisha)

    ひととき

                   HITO TO KI TO HITOTOKI  



純米 JUNMAI

De geschiedenis van de brouwerij Imayo Tsukasa begint in 1767 als een herberg en sake shop aan de druk bevaren Kurimoki River in Niigata.

In het midden van het Meiji-tijdperk (1868-1912) start Imayo Tsukasa een sake-brouwerij langs de rivier. In die tijd zouden er in het gehucht Nuttari zowat een 10tal brouwerijen en een 50tal miso pakhuizen hebben gestaan langs de rivier en noemde men het gehucht de “stad van de gisting”.

Nuttari was een ideale ligging wat gemakkelijk transport mogelijk maakte, verder kent de Niigata prefectuur extreem gure winters met veel sneeuw, die ideaal zijn voor het brouwen van de sake en warme, vochtige zomers. De locatie heeft nog andere voordelen want de grond is er erg vruchtbaar en het water van de Mt Suganatake van het nabijgelegen Gosen is bijzonder geschikt voor het brouwen van sake.

Heden ten dage is de rivier overkoepelt en heeft moeten plaats ruimen voor de drukke Kurimoki Bypass weg.

 

純米Junmai

酒蔵 - Sakagura (brouwerij):  今代司 酒造(株式会社)

Imayo Tsukasa Shuzō (kabushikigaisha) (www.imayotsukasa.com/)

容積 - Yōseki (inhoud): 720 ml

精米歩合 - Seimai Buai (polijstingsgraad): 65 %

- Ken (prefectuur): Niigata

アルコール度数 - Arukōru bun (alcohol percentage): 15%

日本酒度 – Nihonshudō (soortelijk gewicht van de sake): n.v.

酸度 - Sandō (zuurtegraad): n.v.

製造年月- Seizō-nengetsu (productiemaand): 2020-09

米の品種- Kome no hinsu (rijstvariëteit): 100% Gohyakumangoku.

 

Invoerder:  OH! My Sake (Heule - Kortrijk) -  https://ohmysake.com/

Prijs € 36 (2021)              https://ohmysake.com/nl/product/hitotoki


DRINK TEMPERATUUR おいしい飲み頃温度Oishī nomi koro ondo)


Label voorzijde :

 

     ひととき ‘Mens’ en ‘Hout’ en ‘Tijdelijk’

今代司 Imayotsukasa (logo)


 Label achterzijde boven

      

van rechts naar links :

純米酒 Junmai Shu

木桶仕込み houten kuip afwerking inbegrepen

原材料名 ingrediënten naam

(国産) binnenlands rijst

米麹 koji rijst

(国産米) binnenlandse rijst

 内容量inhoud 720 ml

アルコール分:15 alcohol gehalte – 15 graden

 精米歩合:65% Polijstingsgraad 65%

 製造者:今代司酒造 株式会社

 Producent:  Imayo Tsukasa Shuzō kabushikigaisha

新潟市中央区鏡が岡 一 番 一 号

Niigata stad -  Chuo stadsdeel  - Kagamigaoka - nummer 1

 

Label achterzijde onder

   


冷蔵保管して下さい
gelieve in de koelkast te bewaren

お酒は20歳になってから geen drank onder de 20 jaar

妊娠中や授乳期の飲酒はお控え下さい gelieve geen alcohol te drinken tijdens zwangerschap en borstvoeding

飲酒運転は法律で禁止されています rijden onder invloed is bij wet verboden

品目 日本酒 artikel  Japanse sake

製造年月 fabricage datum  2020.09

 

 



Sake brouwen in houten vaten is een traditie die om verscheidene redenen aan het verdwijnen is. Zonder de expertise van kuipers, wat betreft houtsoort, speciaal gereedschap en bouw van grote 4000 l foeders, is het moeilijk deze ambacht nieuw leven in te blazen.  Imayo Tsukasa was echter vastbesloten om deze traditionele brouwkunst opnieuw te gebruiken. Na lang zoeken vonden zij de nodige expertise bij echte vaklui. Enkele medewerkers gingen in de leer in één van de allerlaatste kuiperijen om de kunst van het bouwen van foeders te leren. De sake 'Hito to Ki to Hitotoki' die in de gebouwde vaten wordt gebrouwen, heeft deze naam gekregen wat zoveel zegt als 'mens’ en ‘hout’ en ‘moment of tijdelijk'.


Deze sake heeft een fijne balans tussen zoet en zuur.  Na heel wat proefsessies konden wij een match vinden in het samengaan van deze sake met een diverse kaasschotel. De sake kreeg de bovenhand tegenover het vettige van de kazen waardoor hij in kracht toenam.

 

Van ons panel kreeg deze sake een verdiende  **** sterren.

 

Nihon no Aji – “De Smaak van Japan” - The Taste of Japan (www.desmaakvanjapan.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten