maandag 6 mei 2019

JAPAN EASY

                     JAPAN EASY


Oorspronkelijke titel: JapanEasy
Uitgever: Hardie Grant Books, London 

Tekst ©2017 - Tim Anderson – Fotografie © 2017 Laura Edwards

Ned. uitgave: Uitgeverij Unieboek / Het spectrum bv, Houten
Eerste druk ©2018 - ISBN 978-90-00–36123-6– genaaid – harde kaft - 224 blz. Formaat: H 25,5 - B 19,7 - D 3 cm.
Productie: Deul & Spanjaard, Groningen - De vertaling naar het Nederlands werd verzorgd door Marthe Philipse.


Prijs: € 24,99
Uitgeverij Unieboek/ Het spectrum bv
http://www.unieboekspectrum.nl/boek/9789000361236/JapanEasy/
 

Dat “Washoku” de originele Japanse keuken sinds enkele jaren het Unesco-label van Immaterieel Cultureel Erfgoed kreeg toebedeeld, net zoals de Franse keuken trouwens, hebben velen van ons niet eens opgemerkt. De Japans keuken heeft het label moeilijk te zijn. Het enige moeilijke aan de Japans keuken, voor ons Vlamingen, was het vinden van de juiste ingrediënten. Maar dit is, mede dank zij de e-commerce, geen belemmering meer. De beste ingrediënten liggen in de meeste gevallen reeds ’s anderdaags op de keukentafel.
                       


Om het de lezer niet moeilijk te maken geeft de auteur in de eerste 8 bladzijden een overzicht van de 17 ingrediënten waarmee je meestal reeds het grootste deel van de Japanse gerechten op tafel kan toveren.

Het volgende hoofdstukje gaat over het koken van het belangrijkste deel van de maaltijd waar alles om draait, namelijk de rijst. Niet voor niets wordt in het Japans het woordje “Gohan” gebruikt voor ‘rijst’ en voor ‘maaltijd’.


Bij de rijst worden verder heel wat bijgerechten en kleine gerechten gegeten die ook een plaats krijgen in het boek. Ook sushi mag niet ontbreken, alhoewel dit in de familiekeuken in Japan meer een deel is van de maaltijd voor de feestdagen.



Gerechten met noedels krijgen ook een plaats in het boek omdat deze heden ten dage deel zijn van de Japanse keuken alhoewel zij niet van Japanse oorsprong zijn maar geïmporteerd vanuit China.
In het laatste hoofdstuk bespreekt de auteur het veelzijdige aanbod van Japanse dranken met sake als inleiding en een bladzijde vol tips omtrent “sake kopen en drinken: een inleiding voor beginners”.

Het boek is zeer gemakkelijk leesbaar, zonder ingewikkelde kooktechnieken, want die zijn er in Japan ook niet en met gebruik van ingrediënten die nu wel gemakkelijker te vinden zijn dan enkele jaren geleden.

“DeSmaakvanJapan” boekenscore: 4,5
Voor mij was dit boek een nieuwe topper op culinair vlak met één grote leuze : “Take it Easy”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten